Funcions del tutor a primària i a secundària.
Aportacions de la Psicologia i de les Ciències del’Educació al desenvolupament d’aquestes funcions.
Sumari. Pàg.
1. INTRODUCCIO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30.2
2. LA TUTORIA COM A FUNCIO DOCENT. . . . . . . . . . . . . . . . . . 30.3
3. FUNCIONS DEL TUTOR A PRIMARIA I A SECUNDARIA . . . . . 30.7
4. APORTACIONS DE LA PSICOLOGIA I DE LES
CIENCIES DE L’EDUCACIO AL DESENVOLUPAMENT
D’AQUESTES FUNCIONS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30.11
5. BIBLIOGRAFIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30.13
1. INTRODUCCIO.
Els requeriments que la societat actual ens demana, exigeixen que els alumnes no solament aprenguin coneixements específics sobre determinades matèries, sino un conjunt de competències que els facin aptes per a situacions que la pròpia societat els demanarà i que no sols serà coneixement i capacitat d’aprenentatge sino també adaptació al seu entorn social i tolerància i comprensió vers els seus conciutadans.
Referint-nos a l’Etapa d’ensenyament secundari obligatori, 12-16 anys, atès que els joves es troben en una fase evolutiva de gran influència per a decisions posteriors, etapa en la qual han de desenvolupar la seva formació bàsica, els seus interessos i les seves actituds, considerem que la orientació a l’escola, -en les tres vessants, orientació educativa, orientació personal-social i orientació vocacional-, té una importància cabdal dins la formació dels alumnes.
Durant els últims anys el desenvolupament de la Psicologia i la Pedagogia ens han donat elements que obliguen a revisar determinats plantejaments didàctics vàlids fins ara. Aquests elements subratllen la necessitat d’un nou enfocament per a la relació ensenyament-aprenentatge i, com a conseqüència, del rol del professor en la seva tasca.
La implantació d’un nou sistema educatiu ha posat les condicions idònies per a fer possible aquestes noves propostes, que comporten canvis en el currículum, en les metodologies didàctiques, en la formació del professorat, en una nova concepció de la tasca del professor i, per a tenir cabuda tot això, tambè calen canvis en l’organització estructural del centre.
De tot el que hem dit fins ara ésla nova concepció de la tasca del professor la que ens preocupa. Fins fa poc la principal missió, i gairebé l’única, del professor era la transmissió de coneixements. Des de la perpectiva actual, tot professor, en la tasca diaria esdevé responsable no sols que l’alumne assoleixi uns objectius a través d’uns continguts, sino també de la seva formació social, amb la qual cosa és l’equip de professors d’un grup d’alumnes qui ha d’assumir aquesta formació i per tant la tasca tutorial, cada professor des de la seva funció específica.
El Departament d’Ensenyament des de l’any 1983 porta a terme una sèrie d’actuacions encaminades a impulsar plans d’acció tutorial als centres, mitjançant la formació del professorat, ajuts econòmics, intercanvis d’experiències, publicacions i difusió de materials de suport.
2. LA TUTORIA COM A FUNCIO DOCENT.
El títol que encapçala aquest TEMA ens presenta a “La Tutoria com a element de la funció docent” crec que pot deduir-se de l’anàlisi de la LOGSE i de la normativa que durant els últims anys ha desenvolupat el Departament d’Ensenyament, doncs és així com l’Administració Pública es manifesta, escribint i publicant legislació.
Tot i que el nou ensenyament secundari obligatori encara és experimental, doncs no s’ha generalitzat aquest per a tots els nois i noies de Catalunya, és lògic que si desitgem escriure de l’acció tutorial ara, ens hem de referir al model d’ensenyament que ens aporta la LOGSE.
La LOGSE (art. 60) diu:
“1. La tutoria i l’orientació dels alumnes formarà part de la funció docent. Correspon als centres educatius la coordinació
d’aquestes activitats. Cada grup d’alumnes tindrà un professor- tutor.
2. Les administracions educatives garantiran la formació acadèmi- ca, psicopedagògica i professional dels alumnes, especialment pel que fa a les diferents opcions educatives i a la transició des del sistema educatiu al món laboral, prestant singular atenció a la superació d’hàbits socials discriminatoris que condicionen l’accés als diferents estudis i professions. La coordinació de les activitats d’orientació es durà a terme per professionals que
comptaran amb la preparació necessària. A més a més, les adminis tracions educatives garantiran la relació entre aquestes activitats i les que desenvolupin les administracions locals.”
Com podem veure, és la LOGSE la que diu que la tutoria i l’orientació formaran part de la funció docent, garantint aquesta orientació especialment pel que fa a les diferents opcions educatives i a la transició al món del treball. Parla de coordinació d’activitats, el que fa pensar que el legislador presenta la tutoria com un tot arrelat al centre, o sigui està contemplant l’acció tutorial dins el centre.
Durant el curs 1986-87 van fer-se unes jornades de formació sobre l’acció tutorial dins del Programa Experimental de la Reforma Educativa on es va definir l’acció tutorial com una acció educativa que correspon al conjunt de tots els professors, éssent aquests els responsables de l’educació dels alumnes més enllà de la feina concreta de facilitar l’ensenyament-aprenentatge de l’àrea o matèria que imparteixi.
La Circular de 9 de setembre de 1988 de la Direcció General d’Ordenació i Innovació Educativa donava criteris i orientacions complementant les Resolucions de 25 de juliol del mateix any sobre l’organització i funcionament dels centres d’ensenyament secundari per al curs 1988-89, al manifestar-se sobre l’acció tutorial s’expressava d’aquesta manera:
“ACCIO TUTORIAL.
S’ha de fer possible que des de qualsevol activi tat educativa l’alumne integri actituds, valors i normes a fi que vagin transformant i configurant el seu comportament habitual. Els nois i noies de primer curs de Batxillerat i Formació Professional de primer grau, estan en període de formació, període que és de canvi, tant físic com psíquic, i es fa necessari que acabin consolidant actituds positives vers l’estudi, els companys, la futura inserció al món del treball laboral, els seus ambients habituals, etc…, i uns hàbits de treball i uns comportaments que l’ajudin a assolir la seva plena autonomia personal amb vista a la seva promoció a estudis posteriors o a la seva propera incorporació al món laboral.
L’acció tutorial ha de facilitar aquesta transformació dels nois i noies a nivell individual i també la seva conseqüent evolució com a grup.
L’acció tutorial ha de ser assumida colAlectivament per tots els professors del grup classe i comptar amb la figura del professor tutor de grup com coordinador -però no únic actor- d’aquesta funció.
Per tal de facilitar i organitzar la tasca tutorial, cal elaborar un programa d’actuació periòdica (per exemple, trimestral) i un programa al llarg de tot el cicle, integrat en la programació general del Centre i sempre en el marc del Projecte Educatiu que regeixi la vida escolar.
Cal preveure també la corresponent avaluació per tal d’extreure’n les conclusions escaients i planificar, si és el cas, les modificacions més convenients.
L’acció tutorial ha de cobrir l’àmbit de l’orientació personal, escolar i professional i s’ha d’establir en relació amb l’alumne, considerat individualment, amb el grup-classe i amb els pares:
– En relació amb l’alumne, s`ha de fer un seguiment individual, facili- tant que s’estableixin contactes personals periòdics.
– En relació amb el grup classe, s’ha de fer periòdicament una sessió de tutoria colAlectiva, abordant tant el tractament informatiu o de debat de qüestions d’interès dels alumnes (educació per a la salut, formació per al lleure, esdeveniments polítics, econòmics, socials, científics o cultu rals) com analitzant i cercant solucions colAlectives als aspects més interessants del funcionament del grup. Per tal de realitzar aquestes sessions, és possible, convenient i molt interessant fixar una hora set manal a l’horari dels alumnes per dedicar a tutoria.
Aquesta pot ser perfectament una hora de permanència del professor al centre prevista tant en el règim de dedicació dels professors dels cen tres públics com en el conveni laboral dels professors dels centres pri- vats.
– En relació amb els pares, possibilitant i fomentant entrevistes perso-
nals a fi d’afavorir l’intercanvi d’informació i el seguiment conjunt (fami liar i escolar) de l’evolució de l’alumne. Cal també realitzar reunions conjuntes -com a mínim a l’inici i al final del curs- amb tots els pares dels grup per tractar els temes d’interès més generals”.
Posteriorment apareix l’Ordre de 5 de maig de 1989, per la qual s’estableix un programa d’AT que orienta la planificació i l’organització dels plans d’acció tutorial
en els centres d’ensenyament secundari a Catalunya. a l’article 3 es fixen els objectius següents:
“- Proporcionar als estudiants una orientació educativa adequada, acadèmica i professional d’acord amb les aptituds, les necessi tats i els interessos que mostrin.
– Donar suport a la figura dels professors en la seva dimensió de dinamitzadors de l’acció tutorial en el centre.
– Proporcionar als professors informació i formació adient ba- sant-se en les funcions que han d’asumir com a tutors.
– Regular la planificació i l’organització dels plans d’acció tutorial i extendre progressivament la seva implantació a tots els cen- tres d’ensenyament secundari.
– Intercanviar experiències de diferenctds centres amb la finalitat de reforçar la figura i les actuacions dels tutors establint un procés de coherència i de continuïtat pedagògica en l’acció tu- torial.”
Més endarrera, al Art. 4 diu que el Departament d’Ensenyament estimularà als centres perquè elaborin el seu Pla, tot oferint una formació actualizada als pro-fessors tutors i potenciant la coordinació de recursos a nivell de zona.
L’Art. 5 ens defineix el pla d’acció tutorial com el conjunt d’accions d’orientació personal, acadèmica i professional, dissenyades pels professors amb la colAlaboració dels alumnes i de la mateixa comunitat educativa basant-se en les seves necessitats en el marc del projecte educatiu del centre.
Les característiques que ha de tenir un PAT: objectius, prioritats, procediments a emprar, etc…es citen a l’Art. 7.
Una part molt interessant d’aquesta Ordre és l’annex on es donen pautes orienta-tives per al desenvolupament del projecte d’acció tutorial de cada centre.
Posteriorment, l’Ordre de 10 de maig de 1989, i les Resolucions de 24 de maig de 1990, 15 de maig de 1991, 9 d’abril de 1992 i 11 de juny d’enguany concreten,
mitjançant concurs públic, l’atorgament d’ajuts destinats a la realització de plans d’acció tutorial (PAT) en els centres d’ensenyament secundari a Catalunya.
El Decret 226/1990 de 4 de setembre, sobre drets i deures dels alumnes dels centres de nivel no universitari de Catalunya, desplega de forma sistemàtica aquests drets i deures en el si de la comunitat escolar i per tant dóna pautes molt clares per a la incidència de l’acció tutorial en el procés educatiu.
En les Resolucions de la Direcció General on, anualment, es donen instruccions per a l’organització i funcionament dels centres docents públics i privats d’en-senyament secundari a Catalunya, per al corresponent curs acadèmic, s’ha anat establint les tasques d’activitat de l’acció tutorial individual i de grup, així com les accions de suport a la coordinació de la tutoria, donant-li cada vegada més contingut i dibuixant millor el perfil d’aquesta tasca.
3. FUNCIONS DEL TUTOR A PRIMARIA I A SECUNDARIA.
3.1 A la primària.
La Resolució de 18 de juny de 1993, que dóna instruccions d’organització i funcionament dels centres dicents públics de Catalunya on s’imparteixen ensenyament d’educació infantil-parvulari, d’educació primària, d’educació general bàsica i centres d’educació especial per al curs escolar 1993-94, al seu annex 1, punt 2.4.1 Tutoria, diu:
“El director del centre, en ús de les seves funcions i d’acord amb les necessitats dels alumnes i de les característiques del centre, designarà un tutor per a cada grup d’alumnes, el qual vetllarà per l’atenció individualitzada, pel seguiment del grup i per la coordinació entre tots els docents que intervenen en l’activitat pedagògica del grup, i vehicularà l’intercanvi d’informació amb les families io els representants legals.
En els darrers cursos de l’actual EGB, els tutors desinats empra-ran la informació sobre necessitats, característiques i nivells competencials de cada alumne per informar-lo de les possibilitats del sistema educatiu i orientar-lo de la manera més ajustada pos-sible cap a les opcions educatives que se li obren en acabar aquesta etapa.”
3.2 A la Secundària.
Per al curs 1993-94, les Resolucions donant instruccions per l’inici de curs tenen data del 18 de juny de 1993. Específicament per a l’ensenyament secundari han sortit tres disposicions: la primera, que dóna instruccions per a l’organització i funcionament dels centres docents públics d’ensenyament secundari de Catalunya; la segona, sobre l’organització general del curs escolar dels centres docents privats d’ensenyament secundari de Catalunya i la tercera per la qual es donen instruccions específiques per a l’organització i funcionament dels centres que imparteixen amb caràcter experimental l’Etapa de Educació Secundària Obligatòria o el Batxillerat i que completa les instruccions d’organització i funcionament de caràcter general per a tots els centres d’ensenyament secundari.
D’aquestes Resolucions, és a la primera on trobem regulada la part de l’acció tutorial, doncs a la segona en l’Article 2, apartat 22, punt c, ens remet a l’ordre de 5 de maig de 1989 ja mencionada i en la tercera Resolució, en les consideracions generals, punt 1.5 de l’ANNEX I, indica que seran dues les hores que el tutor dedicarà als alumnes, una hora lectiva amb el grup-classe i l’altra, no lectiva, per atendre individualment als alumnes. Alhora de regular el currículum, indica els 2 crèdits de tutories que hi haurà en cada cicle, dels dos cicles que consta l’Etapa. Per tant transcrivim la part corresponent a l’Acció Tutorial de la primera Resolució.
“2.3 ACCIO TUTORIAL.
L’acció tutorial inclou un conjunt d’actuacions educatives dels professors d’un centre adreçades a afavorir l’ajustament de les activitats docents de les diverses necessitats dels alumnes, fona
mentalment els àmbits curriculars i d’orientació professional. Per tant, l’acció tutorial compromet l’actuació de tots els professors del centre i requereix treball en equip dels professors, d’acord amb una programació.
Els equips de professors han de decidir i programar els aspectes de treballs prioritaris per a cada nivell; tècniques d’estudis aplica
des a cada materia, criteris d’avaluació, hàbits de treball, recuperació d’àrees i matèries, formes d’atenció a les necessitats educa
tives especials dels alumnes, etc. La programació d’aquestes acti-vitats, que comprèn aspectes que corresponen a la tutoria individual i a la tutoria de grup, constitueix el Pla d’Acció Tutorial del centre.
D’acord amb el que disposa l’Ordre de 5 de maig de 1989, per la qual s’estableix un programa d’acció tutorial que orienta la planificació i l’organització dels plans d’acció tutorial en els centres d’ensenyament secundari de Catalunya, el Pla d’Acció tutorial de centre és el conjunt d’accions d’orientació personal, acadèmica i professional, dissenyades pels professors amb la col.laboració dels alumnes i de la resta de la comunitat educativa basant-se en les seves necessitats. Aquest conjunt d’activitats elaborat per l’equip directiu del centre s’efectuarà amb la participació i aprovació del Claustre de professors i el Consell Escolar en el marc del Projecte educatiu del centre.
En els horàris de tots els grups d’alumnes, hi figurarà una hora setmanal dedicada a activitats de tutoria. Per coordinar l’acció tutorial, per a cada grup d’alumnes el director designarà, a proposta del cap d’estudis, i un cop escoltat el Claustre, un professor tutor que haurà de ser professor del grup i preferentment de les matèries comunes del grup. L’exercici de les funcions de tutors serà coordinat pel cap d’estudis, el coordinador pedagògic, o pel càrrec directiu que en el centre tingui atribuïda aquesta responsabilitat.
L’acció tutorial, a més de la coordinació dels equips de professors, comporta la relació amb cada alumne del grup (tutoria individual) i la relació amb el grup sencer (tutoria de grup). En relació amb la tutoria individual, corresponen al tutor, amb la col.laboració dels altres professors, les funcions següents:
– Conèixer la situació de cada alumne amb la finalitat de facilitar el procés d’aprenentatge i el de desenvolupament personal.
– Fer un seguiment individualitzat de l’alumne utilitzant els diver sos procediments habituals (entrevista personal, fitxa de regis tre, reunions, seguiment del procés d’avaluació, etc.).
– Ajudar i orientar els alumnes en la planificació i realització de les seves tasques escolars.
– Orientar l’alumne en l’elecció d’estudis i professions, d’acord amb els seus interessos i capacitats.
– Ajudar a trobar solucions positives quan hi hagi situacions de conflicte.
– Informar als alumnes, especialment els de primer curs, sobre el funcionament del centre, i mantenir-los informats durant tot el curs.
– Propiciar l’autoestima dels alumnes i destacar els aspectes po- sitius de la seva persona, per millorar la seva capacitat de rela cio interpersonal i el seu rendiment.
– Col.laborar amb els pares en el procés educatiu i informar-los de l’aprofitament acadèmic de l’alumne.
– Rebre els alumnes, o els seus pares, d’acord amb l’horari desti- nat a l’efecte que consta en la declaració personal de l’horari de treball, sense perjudici d’adaptar aquest horari en els casos que sigui aconsellable.
En relació a la tutoria de grup, corresponen al tutor, amb la col.laboració dels altres professors, les funcions següents:
– Programar les actuacions tutorials conjuntes amb tot el grup.
– Presidir les sessions de la Junta d’Avaluació del grup, sense perjudici de les atribucions del director pel que fa al COU, i tenir cura de la documentació corresponent.
– Fer constar en acta els acords presos a les sessions de la Junta d’Avaluació del grup.
– Vetllar pel bon funcionament del grup, d’acord amb les normes de règim intern del centre.
– Coordinar i presidir les reunions de professors del grup.
– Coordinar la realització de les activitats del grup fora de l’aula.
– Vetllar pel control de l’assistència dels alumnes del grup, sense perjudici del que disposi el Reglament de règim intern del centre.
– Impulsar i, si escau, convocar per delegació del director, les reunions de professors i pares del grup, i assegurar que aquests estan suficientment informats sobre el funcionament del centre i sobre el grup en concret.
– Mantenir informats als pares sobre les activitats i el progrés del grup, afavorint un clima de diàleg i mútua col.laboració.
Fins aquí hem fet una transcripció selectiva de la normativa existent sobre l’acció tutorial, els plans d’acció tutorial i les tutories.
4. APORTACIONS DE LA PSICOLOGIA I DE LES CIENCIES DE L’EDUCACIO AL
DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIO TUTORIAL.
En la formació de tot professor hauria de ser inclosa la formació psicopedagògica bàsica, per la qual cosa es fa necessari potenciar aquesta formació a través de:
– els programes institucionals de formació permanent del professorat en la funció tutorial i
– la lògica autoformació mitjançant el desenvolupament de la pròpia pràctica do cent.
En les Ciències de l’Educació i en la Psicologia el professor trobarà punt de reflexió per a la seva formació i per a la pràctica de la funció tutorial com són:
– la psicologia general, la psicologia evolutiva, , la psicologia de l’aprenetatge, de l’educació, la social, etc.
Per una altra banda trobarà també:
– Coneixements de pedagogia general, de pedagogia experimental, tècniques de programació, sobre les distints tipus d’avaluació i els seus instruments, etc.
5. BIBLIOGRAFIA.
– ALVAREZ, M. i otros:
La orientación vocacional a través del currículum y la tutoria: Una propuesta para la etapa 12 a 16 años. Col. MIE. ICE Universitat de Barcelona y Ed. Graó. Barcelona, 1991.
– ARNAIZ, P. i altres: Eines per a l’acció tutorial. C.E.A.C.. Barcelona, 1985.
– CLEMES, H. y otros:Como desarrollar la autoestima en niños y adolescentes. Editorial Debate. Madrid, 1991.
-DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT:
* Experimentació del primer cicle d’Esenyament Secundari. Volum III. Orientació i Tutoria. Barcelona. 1985.
* Mòduls de tècniques d’estudis. Elements metodològics.Barcelona. 1988.
* Programa d’informació i orientació als estudiants. (Dossier d’activitats). Bulletí de mestres, núm. 230. Barcelona, 1992.
* L’acció tutorial.Bulletí de mestres, núm. 231. Barcelona, 1992..
* Quadern d’orientació als estudians.Folletó. Barcelona, 1992.
– ESTREMS, N. I LLADO, C.: La pràctica de la tutoria a l’escola. Editorial Barcanova. Barcelona, 1991.
– MACHARGO, J.:El professor y el autoconcepto de sus alumnos. Editorial Escuela Española. Madrid 1991.